Obiectivele prevăzute/realizate:
Cancerul de sân este o problemă importantă de sănătate pentru femei vizată în prezent de strategiile naÈ›ionale pentru sănătate. Având în vedere impactul fizic È™i psihologic asupra calității vieÈ›ii, un procent mare de femei vor alege dupa masectomie reconstrucÈ›ia sânului prin implant. Una dintre consecinÈ›ele inevitabile ale implantului mamar È™i a răspunsului corpului fata de acesta este contractura capsulară, care duce adesea la complicaÈ›ii de sănătatesi necesitatea unei intervenÈ›ii chirurgicale de revizuire. Prin urmare, obiectivul principal al proiectului a fost de a proiecta, dezvolta È™i obÈ›ine noi interfeÈ›e bioinstructive ale capsulei siliconice a implantului mamar, cu caracteristici modulate specifice ( topografia, chimia suprafetei si rezistenta/uzura).Acestea au vizeaza un răspuns antibacterian final È™i inflamator scăzut cu impact asupra reducerii contracturii capsulare.
Pentru realizarea acestui obiectiv major au fost abordate urmatoarele soluții de bioinginerie:
1) Proiectarea si obtinerea de texturi multi-arhitecturală bi si tridimensională ale siliconului pentru reducerea uzurii suprafețelor implantului si minimizarea unui raspuns antibacterian si antifibrotic;
2) Modificarea chimiei suprafeței prin utilizarea efectului sinergetic al polimerilor zwitterionici, cu cel al compușilor antifibrotici și antiinflamatori(Pirfenidona, Lactofericina);
3)FuncÈ›ionalizare a specifică multiplă a suprafeÈ›ei prin tehnici laser pentru încorporarea controlata într-un polimer zwitterionic biodegradabil de compusi sinergetici antifibrotici, antiinflamatori.
În plus, proiectul BRESeif a abordat intr-o maniera multidisciplinara obtinerea si optimizarea de biointerfete bine definite atat ca topografie si chimie a suprafetei cat si corelarea cu un raspuns biologic adecvat. Toate activitățile prevăzute în planul de activități al proiectului au fost realizate È™i toÈ›i indicatorii au fost îndepliniÈ›i. Detalii referitoare la rezultatele obtinute, livrabilele rezultate din aceast proiect, precum È™i activitățile de diseminare a rezultatelor sunt prezentate in urmatoarele pagini.